DMOIESZ - bemutatkozás, reklám anyagok

A diaszpóra közösségekben évek óta foglalkoztatott minket, hogy jó lenne egy külhoniak igényeinek megfelelő, tematikusan felépített tudásagyagot létrehozni. A 2020. februárjában rendezett Diaszpóra Iskolák Találkozóján, Budapesten, néhányan összeültünk és elhatároztuk, hogy bizony most már lépni kell. Eredeti tervünk szerint a nyári Rákóczi táborban dolgoztunk volna ki a terveket, de sajnos a koronavírus járvány közbeszólt, és megakadályozta terveinket.

A gyerekek viszont nőnek; furcsa érzés amikor "elkülhoniasodnak", és nem azonosulnak a magyar kultúrával, fokozatosan elvesztik magyarságtudatukat. Egy kicsit megcsonkul ez a része az életünknek (a már köztudott generációs különbségeken túl), mert minőségében nem jutnak el arra a pontra, hogy meg tudjuk osztani irodalmunk, humorunk stb. sokszínűségét. Így nem várhattunk tétlenül, felvérteztünk minden csapattagot a Zoom technológiára és összeültünk 7 országból (USA, Kanada, Németország, Írország, Lengyelország, Ausztria, Ausztrália). Teljesen üres lappal indulva az AMIT (Amerikai Magyar Iskolák Találkozója) vezetésével  megterveztük a program vázát, a koncepciót, az egyedi tartalomjegyzék sablont, és megindult a programtervek kidolgozása. Ez a csapat lett a Diaszpóra Óvodák Iskolák Ernyőszervezete (DMOIESZ). Célunk a gyerekek magyar identitásának megerősítése. Négy fő problémát próbáltunk megoldani, melyeket az AMIT 2018-19 felméréseiből jeleztek hiánynak a külhoni pedagógusaink:

1. A magyar nyelvtudás már hiányos az első osztályban.
2. Nincs megfelelő anyag, sok a kutatóidővel eltöltött idő. Ha elmegy egy tanár vagy épp helyettesíteni kell, nem tudjuk folytatni az anyagot, esetleg elmarad az óra. 
3. Nincs a kevert korosztályra anyag. 
4. Nincs a szülők számára összeállított anyag, amit követni tudnának, sokszor nem ismerik a dalokat, meséket, így nehezen tudnak otthon foglalkoztatni a gyerekekkel magyarul.

A diaszpóra csapathoz később csatlakoztak magyarországi fejlesztők, mely hatalmasat lendített a munkán. Nélkülük sokkal lassabban, talán évek múlva jutottunk volna el az átadásra. Azonban, ami még ennél is fontosabb, hogy ez a három csapat mely Szent-Gály Viola, Vargáné dr. Nagy Anikó és Dr. Pálfi Sándor vezetése alatt végezte a munkáját, olyan pedagógiai értéket adott át, amely a jövőben meghatározó szerepű lesz. A DMOIESZ csapat szívét-lelkét beletette a fejlesztőmunkába, és sok évtizedes pedagógiai gyakorlatát adta át.

Mivel a külhonban nagyon kevés az időnk, fontos, hogy a legjobb, már begyakorlott pedagógiát adjuk át. Az ajkai EU tehetségközponti óvodától megkaptuk Nagy Beáta Szilvia által 2013 óta folyamatosan fejlesztett, kimagasló DIFER eredményes matematika programot, mely már az iskoláktól is jó visszajelzést kapott, kiderült, hogy a gyerekek jobban teljesítenek.

Különös szakértelemmel, céltudatosan állítottuk össze a szókincset, és könnyítettük meg az óvoda és iskola közti átmenetet kihasználva az agy legfogékonyabb időszakát, a 3-6 éves kort, a nyelvfejlesztésre. Dr. Neuberger Tilda MTA nyelvész segített ezen a területen. További fejlesztéseket is tervezünk még.

Gyulassy Hites Kati cserkészként nőtt fel, asztrofizikát tanult, de tehetsége ezen is túlnyúlik, gyönyörűen fest és gyermekeknek könyvet is írt.  Ő illusztrálta a Magyar Ovis Maci keretmesét. Az ő képei hozzák közelebb az óvodásoknak az élményt, teszik kedvesebbé a magyar tanulást. Köszönjük, hogy ezzel is segíti a külhoni gyerekeket.

Magyarországról, a felső tagozatos Perl Eszter citerajátéka kelti életre az ovis maci dalt. Testvére, Ádám pedig, segített feltölteni a programterveket, hogy időben elkészüljünk.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy ez rendkívül széles tapasztalattal rendelkező, több, mint 35 fős csapat, nemcsak a világ különböző tájain élő magyarokat kapcsolja össze, hanem magába foglalja a fiatalt és már tapasztalt generációt, a kint született első generációs cserkészt, a Magyarországon élő tinédzsert, és mindezt a koronavírus ideje alatt!

A diaszpóra 150 éves történelmében először valósítottunk meg egy tematikus, magyar nyelvi, kulturális és hagyományőrző   alapozó programot, mely 2 hetes ciklusokra építve, teljességében majd 60 témát dolgoz fel 3-8 éves vegyes korosztály számára, és szókincsében felkészít az iskolára. E koncepció szerint az óvodapedagógus kéthetenként, szombatonként 3 órában oktat, tanít, tevékenykedik a gyermekekkel. A szülő elmélyíti ezt az adott témát a következő két hétben, melyhez online, kulcsrakész anyagból választhat, letölthet, és kiegészítheti saját ötleteivel.

    
A honlap tervezése és fejlesztése AMIT forrásból és BGA támogatásból jött létre.
A béta verzió 2021. szeptember 18-án került átadásra, azóta folyamatos fejlesztés alatt.

Magyar Nyelvi és Kulturális Alapozó Program letölthető bemutatója szülőknek, iskoláknak

Magyar Nyelvi és Kulturális Alapozó Progam brossúra