Fejlesztők

Gagnon Eszter | USA
DMOIESZ-AMIT Magyar Nyelvi és Kulturális Alapozó Program projektvezető, ötletgazda

A diaszpóra közösségekben évek óta dédelgettük a gondolatot, hogy szeretnénk egy külhoniak igényeinek megfelelően készített, tematikusan felépített tudásagyagot létrehozni. Saját tapasztalatból tudom, mit jelent magyar közösség és magyar óvoda (intézmény) nélkül nevelni gyermekeket. Ez a tapasztalat és a diaszpóra közösségünk visszajelzése sarkallt arra, hogy  ezt az elnehezült sóhajt valóra váltsuk: a több éves üzleti, techológiai szakismeretet párosítsuk a pedagógiai innovációval, könnyítsünk a családokon, pedagógusokon, és adjunk olyan élvezetes anyagot a gyerekeknek, amiért érdemes szombatonként is felkelni, hétvégi óvodába, iskolába menni. Az összefogás példás, a munka hatalmas volt, mely nagyon sok kisiklási lehetőséggel járhatott volna. Mégis rekord idő alatt, a koronavírus idején sikerült megvalósítani ezt az átfogó és egyedülállóan új projektet. Köszönöm a DMOIESZ-nek, hogy bizalmat szavazott e nemes projekt vezetésére, hiszen történelmet írtunk. A diaszpóra 150 éve először kap átfogó, tematikus anyagot mely szókincsében felkészít az iskolára. Az átadáskor már fele, tehát másfél évre szóló anyaggal indulhatnak a szórványban és intézményekben az óvodások, kapcsolódhatnak be a nagyobb testvérek. Ez a fél anyag,  már 67%-ban lefedi a Mozaik első osztályos három  könyv szókincsét. Mindemellett hidat építettünk a generációk közt, mint fejlesztőcsapat, illetve célközönségeink számára is, hiszen gyermek, tanár, tinédzser, szülő, nagyszülő is be tud kapcsolódni.

Hálás köszönettel tartozom:

  • A megannyi lelkes kreatív és elhivatott csapattagnak, akiket itt láthattok, akik rugalmasan átvették a program DMOIESZ tematikáját, áthangolódtak és formálták ezt az új koncepciót (kiállták „az Eszter inspiráló bolhacsípéseket”, mert itt volt tempó és minőségi hajrá is :).
  • A három szakmai csoportvezetőnek és lektornak, Szetnt-Gály Violának, Dr.Pálfi Sándornak és dr Vargáné Nagy Anikónak, akik ötleteltek a csapataikkal, hogy a legmegfelelőbbre csiszolják a terveket.
  • Dr. Neuberger Tilda MTA nyelvésznek, aki beazonosította a szókincset, így tudjuk, hogy célba érünk.
  • Nagy Szilvia Beátának, aki önzetlenül megosztotta több éves matematikai fejlesztő programját.
  • Gyulassy Hites Katinak, aki már külföldön született, és maga is gyermekkönyv szerző. A magyar közösségnek művészi, tüneményesen kifejező rajzaival sokat adott, mert ezekre a kedves képekre emlékeznek majd a gyerekek, nem egy bemásolt clipartra.
  • Perl Andreának, aki a logót és a honlapot tervezte, csapatának akik kivitelezték. Megannyi kis ötletet hoztak: úszó hajót, felhőket és a Balatoni hegyláncolatot is odavarázsolták számunkra, a legmodernebb helybeni videó megjelenítést megvalósították, hogy gyorsan hozzáférhessünk az anyagokhoz, dönthessünk, és biztonságos legyen a gyermekek számára is.
  • Az AMIT vezetőinek, akik szabad kezet hagytak, hogy a még nem járt utat kiépíthessük, Dr.Kerekes Juditnak, aki bemutatott a Debrecenieknek.
  • A BGA-nak, hogy felismerték projektünk jelentőségét, és támogattak minket a megvalósításban.
  • A Váczi Gyula alapfokú zeneművészeti iskolának, zenész művészeik tanáraik igazi élő muzsikával mutatják be a gyerekeknek a különböző hangszereket és ismertetik meg az ovis maci dalt 
  • A csapaton kívüli szerzőknek, akik lehetővé tették, hogy anyagaikkal gazdagítsuk a programterveket – ajánljuk, hogy látogassátok az ő oldalaikat is.

Nagyon sok szeretettel és büszkén adom át e csapat munkáját, és reményem, hogy élvezettel használjátok, teszitek még nagyszerűbbé saját ötleteitekkel, anyagaitokkal, és adjátok tovább több ezer éves fantasztikus nyelvünket, kultúránkat, kifinomult és kiemelkedő pedagógiánkat. Legyen klassz magyar ovisnak, iskolásnak, pedagógusnak lenni! Kívánom legyetek eredményesek! Hajrá magyar ovik, sulik, családok!

Ismerkedjetek meg a csapattal:

Kerekes Judit | New Jersey, USA
CUNY Egyetemi tanár

„Magyarnak maradni” - ezt írták s szüleim az emlékkönyvembe, amikor 9 éves voltam. Ma is e szerint élek, legyek a föld bármely részén. A magyarság megmaradásának egyik legfontosabb feltétele, az anyanyelven folyó oktatás biztosítása, mondta Dr. Áder János köztársasági elnök, a Rákóczi Szövetség köszöntésében. A MAGYAR KULTURÁLIS ÉS NYELVI ALAPOZÓ PROGRAM program - melynek megálmodója, és vezetője, Gagnon Eszter - pontosan ezt a célt szolgálja. Szaladó világunkban akkor is van tudatosan felépített program a jövő kis magyarjainak tanítására, ha a tanároknak, szülőknek nincs is idejük órákat, napokat kereséssel tölteni. Szeretettel várunk a DMOIESZ  program gazdag anyagával.

Magyarságszolgálat: AMIT alapító társelnök, AHC elnök, New York Amerikai Magyar Színház alelnök és színész, Külföldi Magyar Cserkészszövetség tisztje, egy évtizeden át a Nyári Magyar Iskolatábor igazgatója és táborparancsnok, hét végi magyar iskolák, tanár, igazgatóhelyettes, szaktanácsadó, szakfelügyelő. American Hungarian Federation igazgatósági tag. Számos magyar rendezvény szervezője, előadója.

DIASZPÓRA FEJLESZTŐK

Pizarro-Vilmos Petra Mission Viejo, Kalifornia, USA
óvodapedagógus, tanár Vadrózsa Óvoda és Iskola 

Óvodapedagógusi pályámat Budapesten kezdtem több, mint 20 évvel ezelőtt. Amerikai -magyar gyermekeknek 17 éve nyújtok segítséget a magyar nyelvtudás, hagyományok és a magyar kultúra elsajátításában. Nagy örömmel csatlakoztam a projekthez, ezáltal is további segítséget nyújtva a diaszpórában élő szülőknek, tanítóknak egyaránt. Fontosnak tartom a magyar láng továbbadását, "mert addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul tanulunk" ( Kányádi Sándor).

Szabó Misi | Chicago USA
óvodapedagógus, Csíkhágó Óvoda és iskola

Sepsiszentgyörgyön, Erdélyben nőttem fel, majd elkerültem szülővárosomtól Kézdivásárhelyre, ahol óvó-és tanítóképzésre tettem szert. A kollégiumi éveim során több képzésen vettem részt, ahol a magyar hagyományaink alapjait sikerült  megerősíteni. Népi tánc, klasszikus tánc tudására tettem szert, különböző hangszeren való játszást  is sikerült elsajátítanom, mint gitár, furulya és zongora. Jelenleg Chicagóban tartózkodom családommal, és a Csíkhágó hétvégi iskolában óvodapedagógusként segítek.

Dr. Vicsacsán Réka | Phenix Arizona, USA
egyetemi tanár

Erdélyből származom, 2014 óta élek az Egyesült Államokban, Arizonában. Az erős közösségtudatot, a magyar nyelv és kultúra iránt való szeretetet innen hozom. Aktív tagja vagyok a helyi közösségnek Phoenix-ben, ahol többedmagammal kulturális egyesületet és magyar iskolát működtetek. Azért vállaltam azt, hogy besegítek a DMOIESZ programba, mert úgy gondolom, hogy ezzel közösen megkönnyíthetjük a diaszpórában munkálkodó tanárok, gyerekek és családok munkáját. Magyar szakosként pedig megvan hozzá a kellő tudásom, így öröm számomra, hogy egy picit hozzáadhatok ahhoz a fantasztikus munkához, amelyet az AMIT kezdeményezett, és amelynek már számos kolléga része.

Kardos Ildikó | San Diego, Kalifornia

Kollár Kata | San Francisco, Kalifornia
tanár

Budapesten végeztem az egyetemet, majd 12 évig tanítottam magyar nyelvet és irodalmat a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.  Jelenleg a Kányádi Sándor Magyar Iskola igazgatója vagyok San Francisco-ban, ahol húsz éve kezdtem tanítani.  A Külföldi Magyar Cserkészszövetség Magyarságismereti vezetőjeként azon dolgozom, hogy cserkészeink a világ bármely pontján a lehetőségek szerinti legjobb nyelvtudásra tegyenek szert. Ehhez kutatom folyamatosan az új eszközöket, anyagokat és módszereket. Bár több évtizedes tanári pályámon mindig kamaszokkal foglalkoztam, nagyon fontosnak tartom, hogy a kicsik jól megalapozott szókinccsel és nyelvtudással érkezzenek az iskolába. Ebben a szülők mellett az óvodai oktatásnak is nagy szerepe van. Ezért csatlakoztam örömmel a fontos módszettani kezdeményezéshez.

Nyitrai Zsuzsi | Montreál, Kanada
óvodapedagógus, Montreali Magyar Iskola

Magyarországon szereztem óvónői diplomát. Negyven éves tapasztalatomat nagy örömmel adtam át programtervek kidolgozása során. Nagyon örültem, hogy részt vehettem, hiszen ezek nagyban megkönnyítik majd a további munkánkat.

Pintér Szabina | Ausztria
óvodapedagógus és tanár

A Délvidéken születtem és szereztem meg mesteri fokozatomat magyar nyelv- és irodalomtanárként, majd 24 évesen Ausztriába költöztem. 2016 óta az AMAPED (Ausztria Magyar Pedagógusok Egyesülete) tanáraként tevékenykedem, 2017-től pedig a bécsi óvodában is dolgozom nyelvi fejlesztőként. Számos projektben vettem részt, valamint munkatársaimmal egy, a diaszpórában élő gyermekek számára készülő tankönyvsorozat fejlesztői is vagyunk.

Sági Zsuzsanna | Bécs, Ausztria
nyelvész

Német nyelv és irodalom szakos tanár, magyar nyelvész végzettségem után többek között interkulturális nevelést tanultam, majd pedig tehetséggondozás és tehetségkutatás szakot végeztem. ECHA diplomával rendelkezem.

A bécsi székhelyű AMAPED (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete) elnökhelyetteseként jó néhány projektben részt vettem, ezen tapasztalatok alapján kapcsolódtam az AMIT óvodai programhoz. Örülök, hogy hozzátehettem valamit, és tanár kollégáim nevében köszönöm, hogy a diaszpórákban élő, leendő iskolásaink szerte a világban ilyen gondos óvodai alapozás után kerülnek majd hozzánk az iskolai képzésbe.

Brockhauserné, Mató Katalin | Hamburg, Németország
Hamburgi Magyar Iskola Bölcsőde és Óvoda tagozatának oktatója

Közgazdász végzettségemet egy-gyermekes édesanyaként szereztem. Azóta további négy gyermek boldog édesanyja vagyok. Grenoble-ban a francia-magyar baráti egyesületben aktív szerepvállaló, a gyerekfoglalkozások szervezője voltam majd tíz éven keresztül. Hamburgban, a megalakult magyar iskolában, a kezdetek óta segítem az ovis foglalkozásokat. Öröm számomra látni, amikor a gyerekek és szüleik boldogan búcsúznak el egy-egy alkalom végeztével, és már várják a következő együttlétet.
Ugyanakkor minden foglalkozás előkészítése hosszas időt vesz igénybe, sok keresgéléssel és utánanézéssel jár. Ezért külön öröm számomra, hogy részt vehettem ebben a projektben, ami ötlettárat és kidolgozott anyagokat biztosít a diaszpórabeli magyar iskolák és óvodák munkájához.

Szarka Mónika | Köln, Németország

Bartha Mónika vagyok, több mint tíz éve élek a családommal Kölnben, Németországban. A helyi magyar közösség tagjaként és aktív szervezőjeként, 2013-ban a kölni magyar katolikus lelkészség támogatásával, férjemmel közösen megnyitottuk a hétvégi magyar óvoda kapuit. Azóta is örömmel vállalt kihívás, hogy minél hitelesebben és szebben mutathassam meg az itt élő kicsi magyaroknak csodálatos anyanyelvünket, népzenénket, népköltészetünket és népdalainkat, vagy gyermekjátékainkat.  Örömmel csatlakoztam a DMOIESZ vezetője Gagnon Eszter felkérésére, ahhoz a projekthez, amely célzottan a diaszpórában élő magyar gyerekek, illetve oktatóik és szüleik számára nyújt egy könnyebben befogadható és jól feldolgozható óvodai programtervet.  "

Szász Klára | Varsó, Lengyelország
gyógypedagógus, táncoktató

Szász Klárinak hívnak, itthon 15 éves gyógypedagógiai és 20 éves táncosi, táncoktatói múlt, illetve pálya után Varsóba költöztünk a családommal.  Szerencsére pár hónap után rátaláltam az ott működő Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskolára és Óvodára, ahol eleinte óraadóként, csoportvezetőként, majd intézmény vezetőként segítem a munkámmal a varsói magyar közösséget. Jelenleg az iskola és óvoda szervezése, igazgatása mellett a legkisebb korcsoportnak tartok „Kerekítő” baba-mama és „Így Tedd Rá” népi játék - néptánc foglalkozásokat. Fő célom az, hogy játékosan, élményközpontúan fejleszthessem a gyerekeket, vizuális és zenei motívumokkal egybeszőtt foglalkozásokon át megismertessem velük a honi kultúra, népzene, tánc és mesevilág jegyeit, és korcsoportonként, képességeikhez igazítva tanulják meg és éljék át az új ismereteket, hogy hazai környezetbe csöppenve is igazán otthon tudják majd magukat érezni, a magyar kultúrát a sajátjuknak tudják vallani.
Örömmel fogadtam el az AMIT felkérését, és bízom benne, hogy a munkámmal, foglalkozásterveimmel segítséget tudtam nyújtani más kollégáimnak vagy akár a szülőknek, hogy hozzásegítsük a külhoni magyar gyerekeket a magyar nyelv, kultúra megismeréséhez, elsajátításához.

Mityók-Pálfalvi Ivett | Hollandia
pedagógiatanár, tananyagfejlesztő, közösségszervező

2013 óta  vagyok a hollandiai magyar diaszpóraközösség egyik pedagógusa és közösségszervezője. Vitalped nevű vállalkozásommal nemzetközi fejlesztő és tehetséggondozó projektekben veszek részt, mint projektmenedzser és tananyagfejlesztő.  Oktatási és kulturális események szervezésével is foglalkozom a Hollandiai és Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági és Kulturális Alapítvány alapítótagjaként, a Most Magyarul! Magazin stábtagjaként és a Vereniging Hongarije Plaza elnökeként.  Pedagógiatanár, multikulturális nevelés tanára, intézményi kommunikátor, pályázatíró és projektmenedzser végzettségem van. Az Alpen Adria Universität (többnyelvűség, professzionális üzleti és tanári kommunikáció, médiapedagógia fakultációk) volt hallgatója vagyok. 2006 óta szívügyem a fiatalok a fiatalokért tevékenykedő önkéntes hálózatok támogatása, gyermektáborok szervezése és felkarolása. Nagyon szeretek együttműködni másokkal. Nagy öröm számomra, hogy részese lehetek az alapozó programtervek kidolgozásában.

Rácz Ildikó | Írország

Abonyi Zsuzsi |  Melbourne, Ausztrália,
óvodapedagógus

Vácott végeztem óvodapedagógusként. Melbourne-ben már 2013 óta veszek részt a magyar közösségek tanítói munkájában. Nagyon hálás vagyok, amiért ezt az ovis tervet összehoztuk. A rengeteg anyag között, amit a világhálón megtalálhatunk, sokszor nehéz kiigazodni. Ebben a projektmunkában megtalálhatjuk, amire szüksége lehet egy óvónőnek a diaszpórában, továbbá érezhetjük azt is, nem vagyunk egyedül ebben a szép küldetésben!

Bartha Gyöngyi | Melbourn, Ausztrália
óvodapedagógus, tanító

Tanító- és óvónőképzőt 1992-ben végeztem Nagyváradon. Ezt követően Budapesten, illetve 1995 óta Melbourne-ben tanítottam magyar ajkú óvodás és iskolás gyerekeket.
Amikor először találkoztunk Budapesten a világ különböző részén működő iskolák vezetőivel, megfogalmazódott az igény egy ilyen összefogó felület  létrehozására. Hálás vagyok azért a szervező és koordináló munkáért, amivel ezt a remek projekt megvalósult, és köszönet minden résztvevőnek. 

Elischer Krisztina | Adelaide, Ausztrália
óvodapedagógus 

Nagykanizsán születtem, és már 6 éves koromban eldöntöttem, hogy óvónéni leszek. Kaposváron végeztem óvodapedagógusként, majd 16 évig dolgoztam Nagykanizsán óvónőként. A sors úgy hozta, hogy a kenguruk földjén találtam rá a szerelemre, és itt született meg Sára lányom. Ekkor, a hazámtól távol, angolul beszélve éreztem igazán, hogy mennyit ér magyarnak lenni, magyarul beszélni és gondolkodni, valamint megőrizni a kultúránkat. Az életem része lett önkéntesként tanítani az Adelaidei Cimbora Iskola diákjait és óvodásait.

Megtiszteltetés és nagy öröm volt számomra, hogy részt vehettem a programterv kidolgozásában, hozzáadva a tudásomat és tapasztalataimat. Úgy gondolom, hogy nagy szükségünk volt erre a szakmailag jól kidolgozott programtervre, amivel segíteni tudjuk a diaszpórában élő és tenni akaró tanárokat és szülőket egyaránt.

TÁLTOS FEJLESZTŐCSAPAT

Szent-Gály Viola | Budapest, Magyarország
óvodapedagógus, EUs óvoda projekt és ágazati szakértő

Rejtő Jenő mondta, hogy “A hazájáért minden embernek meg kell tenni a magáét.”
Magam is a  cselekvésben hiszek, ami itt és most megvalósulhatott, a magyar nyelv és nemzet tudat, valamint a magyar óvodapedagógia méltó éltetéseként. -  25 éves, - reményeim szerint - átfogó szakismerettel az óvodai nevelés területén, a személyes óvodapedagógusi gyakorlattól a köznevelés fejlesztés egyes kisgyermekkori vonatkozásai megvalósításáig. Jelenleg az Oktatási Hivatalban dolgozom.

Beszteri Éva  | Jászberény, Magyarország
óvoda intézményvezető

Fáló pedagógusaival közösen gondolkoztunk, és készítettük a projekt ajánlásokat. Motiváló volt számunkra, hogy szűkebb pátriánkon túl is tudunk segíteni honfitársainknak nyelvünk és kultúránk megőrzésében.

Katus Györgyné  | Kalocsa, Magyarország
óvoda és bölcsőde intézményvezető

Hivatásom 42 éve gyakorlom, a gyermekek és az óvodapedagógia elkötelezettje vagyok.
Fontos számomra a múlt értékeinek és hagyományainak ápolása, átörökítése mellett az innovációk kidolgozása, beépítése a nevelőmunkánkba. A változásokat kihívásként élem meg, inspirálnak a munkám során. Legfontosabb, hogy óvodásaink és bölcsődéseink élményszerű tevékenységeken keresztül, játékosan sajátíthassák el az ismereteket, érzelmi biztonságot nyújtó derűs légkörben. Szakértőként részt veszek a pedagógusok minősítésében és a tanfelügyeleti eljárások lebonyolításában. Munkám elismeréseként 2012-ben Brunszvik Teréz díjat vehettem át.
Megtiszteltetés, hogy részese lehettem, a DMOIESZ-AMIT Diaszpóra ovis programterv kidolgozásának. A magyar nyelv és kultúra közvetítésének, melyet a hazánktól távol élő fiatalokhoz visztek el.
„Nyelvében él a nemzet” - Széchenyi István szavaival élve kívánom, hogy a diaszpórában minél több gyermek ismerje meg a magyar nyelvet, a gyökereit, és keresse fel hazánkat, szeresse nemzetünket.
Erőt, egészséget, hitet, kitartást kívánok ehhez a különleges feladathoz Gagnon Eszternek a DMOIESZ vezetőjének és munkatársainak.

Havlikné, Rácz Andrea |  Szeged, Magyarország
óvodapedagógus, fejlesztő pedagógus, köznevelési szakértő

Neveléstudomány mesterszakos bölcsész, kora gyermekkor pedagógiája szakirányon szakértő vagyok. Szenvedélyesen érdekel minden olyan lehetőség, ami az óvodás korú gyermekek nevelésével, fejlesztésével kapcsolatos. Kiemelten foglalkozom az adaptív neveléssel, a játékos tanulás lehetőségeivel, a szociális problémamegoldás és az önszabályozás fejlődésének segítésével. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részese lehettem ennek a kezdeményezésnek.

Kovácsné Elek Margit Katalin | Szeged, Magyarország
Óvodapedagógus, Közoktatás-vezető, innovátor Mesterpedagógus, köznevelési szakértő.

“Az óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” Pedagógusok Országos Szakmai Egyesületének tagja és az egyesület vezetőjének a program írójának megtiszteltető felkérésére a Csongrád Megyei Művészeti Bázisóvoda vezetője. Hiszem, hogy a művészetek eszközeivel az óvodai nevelés során olyan értékeket tudunk közvetíteni a gyermekek felé, amely erős érzelmi kötődés kialakítását segíti a gyermekek és a művészetek között.
Hiszem, hogy a magyarságtudat erősítése az óvodai nevelés legfontosabb feladata. Kodály Zoltán szavaival “ Óvodáskorban a magyarság tudat elemeinek beültetése, lassú kifejlesztése a feladatunk...Magyar mivoltunk épületeink, mintegy a földalatti alapjait kell lerakni. Minél mélyebben épül a fundamentum, annál szilárdabb az épület.”(Kodály Zoltán (1941-1957):  Zene az óvodában. Visszatekintés. Zeneműkiadó Vállalat, Budapest.95.p.)

Köszönöm, hogy részese lehetek a kezdeményezésnek, munkámmal segíthetem a nemes cél megvalósítását.

Bánvölgyi Anita | Szeged, Magyarország
óvodapedagógus

Óvodapedagógusként arra törekszem, hogy minél sokszínűbb, változatosabb élményekkel, játékokkal gazdagítsam a  gyermekek mindennapjait. Ez a vállalás számomra egyfajta önképzési lehetőség is volt, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a különböző tevékenységeken, játékokon keresztül a külföldön élő gyermekek is minél mélyebben   megismerhessék a magyar nyelv szépségét.

Pánczél Réka | Budapest, Magyarország
kétnyelvű óvodapedagógus

Kétnyelvű óvodapedagógusként mindig is kiemelt hangsúlyt fektettem a szép magyar nyelv átadására a gyermekekkel való munkám során. Vallom, hogy a magyar nyelv és kultúra egymástól elválaszthatatlan egység, melyek együttes kontextusban, életünk minden területén fontos szerepet kapva adhatók át gyermekeinknek. Legyen szó ünnepi vagy mindennapi tevékenységeinkről, nyelvünk és kultúránk sokszínűsége bármikor lehetővé teszik egy-egy hagyományőrző gyermeki játék, dal, mondóka, vagy akár mese beemelését életünk pillanataiba. “Kincseink” tesznek minket magyarrá, éljünk bárhol a világban, az Üveghegyen innen vagy túl. Nagy örömmel támogatom kincseink átadását gyermekeink számára. Kerüljön a tarisznyába hamuban sült pogácsa!

CSIKÓ FEJLESZTŐCSAPAT

Vargáné, dr. Nagy Anikó | Debrecen, Magyarország
főiskolai docens, Gyermeknevelési Tanszék Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar

Missziós tevékenységként tekintek a vállalt feladatra. Úgy gondolom, hogy kötelességünk segíteni a magyar nyelv és a magyar kultúra fennmaradását a diaszpóra támogatásával, mert “nyelvében él a nemzet”. (gróf Széchenyi István)

Dr. Buglyóné Tóth Éva | Debrecen, Magyarország
óvodapedagógus

2019 augusztusa óta dolgozom óvodapedagógusként a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában. 3 gyermek édesanyja vagyok. Életemben meghatározó volt az a felismerés, melyre a gyermekeim ébresztettek rá: gyermekekkel szeretnék foglalkozni. Így a közgazdasági, külgazdasági pályát elhagyva óvodapedagógusként találtam meg a helyemet. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehetek egy ilyen szakmai közösségnek, és hogy hozzátehetek a magyar nyelv és magyar kultúra fennmaradását célzó projekthez, segítve a nem Magyarországon élő szülőket, gyermekeket. A témakidolgozásokkal remélem, sikerül kellemes időtöltést és jó élményeket szereznünk a gyermekeknek!

Forgács Dorina | Hajdúböszörmény, Magyarország
óvodapedagógus

2020.szeptembere óta dolgozom óvodapedagógusként a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában, illetve 3 éve táncot tanítok óvodás és kisiskolás gyermekek számára. Csodálatos érzés, hogy megtaláltam azt, amit igazán boldoggá tesz és amiben kiteljesedhetek. Hallgatóként több alkalommal is részt vettem külhoni gyakorlaton, Romániában, ahol az ott élő magyar gyermekek nevelésébe nyerhettem bepillantást. Ezen alkalmak  által döbbentem rá, hogy mennyire fontos az, hogy a határon túl élő magyar gyermekek, családok is megőrizzék magyar identitásukat, megismerjék a magyar kultúrát, a magyar hagyományokat. Szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehetek a programtervek, témajavaslatok kidolgozásában, ezzel is segítve a magyarság fennmaradását. Hálás köszönet, hogy itt lehetek!

Szakál Vivien | Hajdúböszörmény (Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda), Magyarország
óvodapedagógus

Szakál Vivien vagyok, 2018 óta hivatásom az óvodapedagógus szakma. Fiatal óvodapedagógusként nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy a DMOIESZ és az AMIT által szervezett különleges küldetésben részt vehetek, mint programterv író hazai szakember. Pedagógiai munkám fókuszában áll, hogy játékos keretek között, sokféle tapasztalat- és élményszerzési lehetőségek, változatos tevékenységek biztosításával és az érzékszervek bevonásával valósuljon meg a gyerekek személyiségének és egyéni képességeinek kibontakoztatása. Ezen tényezők szolgáltak alapjául az általam írt programterveknek, melyekben természetesen a hazai óvodapedagógia és gyermeklélektan értékei is érvényesültek.

Hálás vagyok, hogy a projektben való részvétellel szakmai tudásomat tovább bővíthettem, elismert kollégákkal dolgozhattam együtt, és ami számomra a legfontosabb, hogy az elkészült tervekkel segítséget nyújthattam a külhoni magyar családok gyermekeinek magyarságuk fejlesztéséhez, fenntartásához.

KINCSEM FEJLESZTŐCSAPAT

Dr. Pálfi Sándor | Debrecen, Magyarország
Tanszékvezető főiskolai tanár, Gyermeknevelési tanszék - Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar

Több, mint 40 éve szereztem ‘óvodapedagógus’ diplomát elsőként az országban. Az óvoda világa az egyik csoda, s ennek fejlesztésén, gyermekekhez illesztésén dolgozok, kutatok, szervezek, előadok, képzéseket dolgozok ki. A gyermekközpontú szemlélet és gyakorlat széleskörű elfogadása és adaptációja érdekében munkálkodom.
Egyedi és lelket tüzesítő lehetőség volt, hogy a külhoni magyar gyermekek és pedagógusaik számára tehettem valamit! Remélem hogy ez csak a kezdet volt!

Hornyán Anna | Budapest, Magyarország
Óvodai Nevelés főszerkesztője

40 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a gyermekcentrikus projektszemléletű óvodai életszervezés iránt elkötelezett óvodapedagógus vagyok, az Óvodai Nevelés Szakmai – módszertani folyóirat főszerkesztője az Óvodai Nevelés Facebook oldalának pedagógiai koordinátora ( https://www.facebook.com/ovodaineveles), szakmai előadó, az OVI –NEVI Országos ROADSHOW szakmai gondozója.

Úgy érzem, hogy ez a küldetés különleges értéket/értékeket képvisel mindannyiunk számára, akik részt vettünk benne. A „világ másik végén élő” emberek önzetlen összefogására épül, a segíteni akarásra, egy fontos ügy közös képviseletére. Megtiszteltetés volt számomra, hogy ebben a munkában részt vehettem, hogy segíthettem a magyar identitástudat megőrzését, képviselhettem a gyermekek érdekeit, segíthettem a kollégákat, szülőket. Hálásan köszönöm, hogy én is e csapat tagjává válhattam.

Kövérné Toldi Zita | Debrecen, Magyarország
óvodapedagógus, mesterpedagógus, óvodavezető-helyettes

A debreceni Százszorszép Óvodában dolgozom óvodapedagógusként. Emellett óvodavezető-helyettesi teendőket is végzek. Folyamatos innovatív szemléletemet bizonyítja mesterpedagógusi fokozatom elérése, melynek témája a drámajáték és a kooperatív technikák alkalmazása az óvodai nevelésben. 39 éves nevelőmunkámban a projektszellemben történő nevelésben elhivatottnak érzem magam. Fontos számomra a gyermekek tevékenységekben történő tapasztaltatásában heurisztikus élményekhez való juttatás, mely örömforrás számukra. Mentori tevékenységemet jellemzi a tudásmegosztás, tudásátadás, szívesen segítem a pályakezdő óvodapedagógusok szakmai előmenetelét.
A DMOIESZ óvodaprogram kidolgozásában újszerű volt számomra a különböző műveltségterületekhez rendelt ikonok használata, mellyel a tervezőmunkám színesebbé válhat. A program által képviselt értékrend a hazaszeretet, a szülőföldhöz és a családhoz való kötődéssel a magyar identitástudat erősítése domborodik ki.
Nagyon köszönöm, hogy a csapat tagja lehettem. Örömmel és szívesen vettem részt a programtervek kidolgozásában.

Pálfi Pálma | Debrecen, Magyarország
intézményvezető,  Debrecen Ispotály Utcai Óvoda

Három, ma már felnőtt gyermek édesanyjaként tudom, hogy mennyire fontos a családoknak a gyermekük legoptimálisabb fejlődésének biztosítása. 
Óvodapedagógusként, drámapedagógusként és fejlesztőpedagógusként is azon munkálkodtam hosszú időn keresztül, hogy támogassam a szülőket ebben a nemes feladatban. Jelenleg intézményvezetőként dolgozom egy debreceni óvodában. 
Hitvallásom kardinális eleme a gyermekek szükségleteinek kielégítése, a családias, életszerű légkörben történő örömteli tapasztalatszerzés megvalósítása. Munkatársaimmal kimunkáltam a projekt óvodai alkalmazásának legoptimálisabb módozatát, mely a képességfejlesztés, személyiségfejlődés leghatékonyabb megvalósulását biztosítja. Mesterpedagógusként törekszem a módszer mind szélesebb körben történő alkalmazására, megismertetésére. 

A DMOIESZ, s főként Gagnon Eszter elképzelése, kezdeményezése, és Kerekes Judit szakmai támogatása kiváló minta a magyarságtudat, a nemzeti identitás fenntartása, a magyar nyelv megőrzése tekintetében. Megtisztelő volt részt venni ebben a munkában.

Szőllősi Tamás | Debrecen, Magyarország
óvodapedagógus

Itthon végzem óvodapedagógusi hivatásom, de önkéntesként alkalmam nyílt egy észt  óvoda mindennapjaiban is tevékenyen részt vállalnom. Egy ifjúsági egyesületben is dolgozom, ezáltal lehetőségem volt több európai országban is járnom, ahol nemzetközi csapattal dolgozhattam különböző projekteken. A multikulturális tapasztalatok mind erősítették magyarságtudatom, ennek köszönhetően a DMOIESZ által felvállalt kihívások közel állnak hozzám. Nagy lelkesedéssel fogadtam a lehetőséget, hogy ebben az ügyben pedagógusként magam is részt vehetek.

Kissné Poór Beáta | Budapest, Magyarország
mentálhigiénés szakvizsgázott óvodapedagógus

Ebben a projektben arra törekedtem, hogy 40 éves óvodapedagógusi szakmai tapasztalatomat, a mentálhigiénés  szakvizsgás, és a sokszínű 8. kerületben szerzett tudásomat átadjam. Igyekeztem olyan  hatékony, megvalósítható ötlettárat javasolni, amelyben a család-óvoda kapcsolat életszerű működtetésének elkötelezett szemléletmódja is érvényesül. Inspiráló volt  számomra a fejlesztő csapatba való meghívás dr. Pálfi Sándor részéről,  illetve Gagnon Eszter és dr.Kerekes Judit hiteles elszántságának tisztelete azért, mert a diaszpórában élő magyarok ügyét  ilyen lelkesen, és önzetlenül képviselik, és összefogják. Motivált még a szakmai kihívás lehetősége, a humánus gondolkodás, valamint a magyarság összetartozásának tettekben történő bizonyítása is.

Csizmadia Mariann | Budapest, Magyarország
ELTE tanítóképző hallgató

Titkon mindig is érdekelt a pedagógia, gyermekek oktatása. A sors úgy hozta, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző karának tanító szakos hallgatójaként végezzek és ezáltal tanítsak általános iskolás gyerekeket. Azonban számomra ennél többet jelent ez, kiteljesedni az írásban tudok. Így meséim igazi tanulságos vagy tündérmesék.  Könyvem pedig interaktív, tanító jellegű kicsiknek és nagyoknak.

MATEMATIKA TEHETSÉGGONDOZÁS

Nagy Szilvia Beáta | Ajka, Magyarország
intézményvezető, óvodapedagógus, gyógypedagógus

Óvodapedagógus, gyógypedagógus és közoktatási vezető diplomával rendelkezem. Mentor típusú mesterpedagógusként feladatom a tudásátadás, fiatal pedagógusok segítése, mentorálása. A gyakorlatban megszerzett tudásomat, a matematikai gondolkodás fejlesztése területén szeretném megosztani az érdeklődőkkel, szülőkkel. Az Ajka Városi Óvoda Katica óvodájában a Napsugár csoportban dolgozom és óvodavezető helyettes vagyok. A Csodabogár Kiválóan Akkreditált Európai Tehetségpont képviselője, tehetséggondozó munka koordinátora vagyok. A Kalandoló mozgás jó gyakorlat, és a Tehetséggondozás jó gyakorlat készítője, valamint a Matematikai gondolkodás fejlesztésére játékgyűjtemény készítője, és használója. Két gyermekem és két unokám van. Szeretem a Balatont és a napfényt.

ILLUSZTRÁTOR, GRAFIKUS MŰVÉSZ

Gyulassy Hites Kati | USA
illusztrátor, grafikus művész - gyermekkönyv író

Gyulassy Hites Kati Kaliforniában született büszke magyar családba.  Már óvodás korától csatlakozott a San Francisco-i Magyar Cserkészcsapathoz, majd New Yorkban és New Jersey-ben folytatta cserkész tevékenységét . A cserkész közösségnek fontos és jelentős szerepe volt a nyelv és a kultúra megőrzésében, és több életre szóló barátság is született a táborokban.  A San Francisco-i Művészi Akadémia befejezése után Kati két gyermekkönyvet írt és illusztrált a Harper Collins kiadónak.  Habár  angol nyelvűek, Winnie & Waldorf könyveiben felbukkannak a magyar minták és magyar "ízű" részletek.  Most Park City, Utahban fest és tanít művészetet gyerekeknek és felnőttek. http://katihites.com/

NYELVÉSZ SZAKÉRTŐ

Dr. Neuberger Tilda | Magyarország, Budapest
nyelvész, Nyelvtudományi Kutatóközpont 

Nyelvészkutatóként a magyar anyanyelvű óvodások és iskolások beszédét és szókincsét több szempontból vizsgáltam. Tanárként fontosnak tartom a magyar nyelv és kultúra kreatív és örömteli tevékenységek útján történő közvetítését. Anyaként alkalmam nyílik megfigyelni a nyelv kibontakozását, illetve a kétnyelvűvé válás folyamatát. Megtisztelőnek éreztem és nagy örömmel fogadtam az AMIT felkérését, és igyekszem mindhárom szerepem tapasztalatait a projekt javára fordítani.

KÖNYV AJÁNLATOK

Dr. Merényi Hajnalka | Magyarország,  Budapest
egyetemi adjunktus, ELTE

A romániai Nagykárolyban születtem, de a középiskolát és az egyetemi, majd doktori tanulmányaimat már Magyarországon végeztem. 20 éve dolgozom az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán – elsősorban gyermekirodalmat tanítok leendő tanítóknak, valamint beszédműveléssel és nyelvműveléssel is foglalkozom. 2016-ban kerültem kapcsolatba az AMIT-tal, amikor is egy workshopot tartottam a konferencia résztvevőinek. Mint valamikori kisebbségben élő magyart megérintett a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát tanító, hagyományozó kollégák lelkesedése, érdekelni kezdett a munkájuk, annak minden nehézségével és szépségével együtt. Így aztán 2017-ben ösztöndíjra pályáztam a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében, és lehetőségem nyílt egy tanévet Corkban, az Ír Köztársaságban tölteni, és ott élő magyar gyerekeket tanítani. Mindezek után természetes volt, hogy örömmel igent mondtam az AMIT felkérésére, és részt veszek a programtervek kidolgozásában azzal, hogy az egyes témákhoz oda illő gyermekolvasmányokat válogatok.

Perl Ádám | MagyarországTöbb kurzust is végigjártam egy magyarországi programozó iskolában. Mivel édesanyám tervezte a DMOIESZ logót és weboldalt, a megszerzett tudásommal és tapasztalatommal segítettem a projektet a lecketervek feltöltésénél és beállításainál. Örülök, ha ezzel segíthettem az amerikai magyar gyerekeknek.

HANGSZERES BEMUTATÓK | Magyarország

A salgótarjáni Váczi Gyula művészeti iskola tanárai szólaltatták meg a különböző hangszereket nagy szeretettel:
Kép nélkül Banos Boglárka klarinét

OVIS MACIS DAL GYERMEK BEMUTATÓ - FURULYA ÉS ÉNEK

Kovács Szabolcs és Kovács Patrik | Magyarország, Nyíregyháza


Kovács Szabolcs Szilárd a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola tanulója. 2022-ben 3. osztályos. Születése óta fogékony a zenére, énekre. A hangok világa elvarázsolja. Az iskoláját nagyon szereti, mert ott emelt szinten foglalkozhat az énekkel. Mellette hangszeren is tanul. A furulyázást az ének órákkal egybekötve tanulja. Az általános iskolai tevékenységei mellett a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskolában ütős hangszeren (dob) tanul.
A világ számára egy felfedezésre váró, izgalmas élményekkel teli hely, melyben úgy szeret élni, hogy minden helyzetben és eseményen részt szeretne venni. Az információk sokaságát egyszerre akarja befogadni. Éneklése, ének hangja egy különleges lehetőséget adott neki 2021-ben, amikor ének szóló szerepet kapott egy színdarabban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. (Kurázsi Mama és gyermekei).  Az ének és a zene a lételeme. Fantáziája az éneklésben, a hangszerek kezelésében, a dobolásban is figyelemre méltó.

Kovács Patrik Kristóf 2022-es tanévben kezdi az 1. osztályt a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. A Vikár Sándor Zeneiskolában egy előképzőt végzett (ahogy a bátyja is anno), ahol az éneket és a szolfézs alapjait játékos formában sajátíthatta el. Énekét a különleges hangszíne teszi még érdekessebbé.  Az Ő kreativitása nagyobb részt a  képzőművészetben mutatkozik meg. Nagyon szeret rajzolni. Rajzait órákon át készíti, melyeket általában kedvenc meséiből, mesehőseiből veszi. A mese számára egy olyan közeg, amelybe saját magát is bele tudja tenni, szerepjátékos mivolta lényeges az általa megnézett, majd eljátszott meséiben.  Oly annyira szereti a meséket, hogy elért már többször is helyezéseket mesemondó versenyeken. Bátran kiáll akár egy nagy színpadra is, hogy elmondhassa mesés történeteit. 

A mese fontos és szükséges, minden nap mesével térnek nyugovóra. Fantáziaviláguk, szókincsük és kreativitásuk legfőképp innen ered!