Tippek

ALKALMAZÁSI TIPPEK

Sokszor nincs időnk hosszasabb időt kifejezetten magyar oktatással tölteni. Ezek a tippek a mikropillanatokat használják ki.

 • Célszerű a szókincs táblázatot feltenni a hűtőre, rápillantunk és beépítjük a beszélgetésbe.  Rengeteg beszéltető képanyag is van, mely rávezet, emlékeztet az anyagra,
 • A két hetes ciklus végén az elsajátított szavakat felvágva belehelyezheti az óvodás a "szó-tárba", egy átlátszó üvegbe vagy vázába. Így látja, hogy gyarapodik a szókincse. Ezekből a már megtanult szavakat játékkén t is alkalmazhatjuk, mondatot mondatunk velük, kis történetet szőhetnek a gyerekek.
 • Közmondást, biztató kártyát helyezhetünk a nagyobb testvérek ebédes dobozába, zsebébe. Séta közben vagy kocsiban isemlitjetjük.
 • Nyomtassuk ki a programterveket melyeket lapozhatnak a gyerekek, kiegészíthetik saját rajzaikkal, megoldott feladatlapokkal melyeket visszanézhetnek. Ezek emlékeztetői az élvezetes foglalkozásoknak, a korábbi szókincsnek.
 • Javasoljuk a gyermekkel megbeszélt napirend táblázat kialakítását - Laminált órarendre az egyes rutin feladatokat lehet feltenni. Igy szem előtt van az egész családnak, ha az idő nem engedi vagy fáradt egy alkalommal a gyermek akkor helyezze át egy másik napra azt a feladatot, ha ma pihen és elmarad a foglalkozás az rendben, legyünk néha rugalmasak, de emlékeztessük azt "holnap be kell hozni." Legyen tanitási ritmus, hiszen hangszer, sport is igy fejleszthető. A rutin idő keretet és stabilitást jelent, a családi szokások tartalmat adnak amit a gyermek már vár, tudja milyen jó élmény lesz pl. péntekenként Apával olvasás, kisérlet, társasozunk, magyar meseszínházat rendez az Ovis Maciával stb.  melyre majd szívesen emlékeznek vissza. A rutin kiépítése a családi életben a legnagyobb banánhéj, ennek hiánya okozza a lemaradást, feszültséget. / Kozák Ildikó 

                

ÖNÁLLÓSÁG

Sajnos, sok szabad játékra nincs idő a hétvégi óvodákban, de mégis adhatunk választási lehetőséget, ha 2-3 részre osztjuk a szobát különböző feladatokkal (állomásokkal). Így la gyerekeknek lehetőségük nyílik az önálló döntésre, hogy mit választanak. / Hornyán Anna

TIPP A VERSTANULÁSHOZ, ÜNNEPÉLYEKHEZ

 • Akkor jó egy előadás amikor a gyerek élvezi.  Ez nem egy felnőtt színházi előadás ahol minden tökéletes. Az a fontos, hogy a gyermek belső motivációjából akarja mondani a verset, tudjon azonosulni, beleélni magát a szerepbe. Ha gátlása van idővel feloldódjon.
 • Vers vagy műsor betanulása akkor működik a legjobban ha élvezetesen sokszor olvassuk a kiválasztott anyagotA továbbiakban ha nincs annyi időnk találjunk hang vagy videó anyagot, vagy vegyük fel magunk esetleg nagyszülők és azt halhassák délutáni pihenőknél és este is.
 • Ha a gyermek nem tökéletesen mondja az előadás szövegét egy ünnepélyen, hanem leírja azzal a szókinccsel amije van, ne dorgáljunk érte, örüljünk, hogy feltalálta magát. Kis időnk van, sok az anyag. Ha viszont költő verséről van szó akkor figyeljünk, hogy (játékosan) helyesen tanulja meg a szöveget,  ne felejtse elmondani a szerző nevét.  Ahogy nő, fog fejlődni a munkamemóriája. Ha végképp nincs mód, hogy egyedül mondják a gyerekek a szöveget akkor mondják együtt többen vagy a felnőttel - ha szemben áll vagy inkább ül a felnőtt a gyerekekkel mint a karmester vagy a súgó, szájról is olvasnak. (Ha lehet, ügyeljünk ne a pedagógus szerepeljen, hanem finoman segítsen, hagyja a gyerekeket érvényesülni.)
 • Fontos, hogy a gyerekek választási lehetőséget kapjanak mely szereplők szeretnének lenni, mert akkor motiváltabbak hamarabb tanulnak, növeli önállóságukat.
 • Nem minden gyermek szeret verset mondani. Ha az élvezetes tanítás ellenére sem szeretne akkor lehet, hogy ő másban lesz jó, esetleg matematika példát vagy fejtörőket old meg, térlátása jobb mint az előadókészsége vagy a barkácsolás megy neki jobban.
 • Ha egyedül nem szeret, fél verset mondani a  gyermek vagy sokan vannak és kevés a szerep akkor többen, csoportban mondhatják egyszerre ugyanazt a részt. Ha az alkalom megengedi fogja a kezében az Ovis Maciját "együtt mondják".
 • Ami legtöbbször nem működik az a "Na fiacskám, ülj le, most verset tanulunk!, Keddre tudnod kell a verset. Látod, Bori már kettőt is megtanult." A gyermekek is érzik a stresszt és ez az aggodalom, hogy nem tud majd megfelelni mégjobban gátolja, hogy elsajátítsa a szöveget.

Játékkal és mozgással sokkal könnyebben tanulják a szöveget a gyerekek. Ugyanaz a tanulási módszer nem működik minden gyermeknél. lehet, hogy játék közben,  pl.:

 • Kézmozdulatokkal vagy ugrál egyet előre ha megtanult egy sort, de a vers elejénél vissza kell menni mindig a startra így ha tanul egy újabb sort többet ugrik. stb. 
 • Pici történet vagy elbeszélgetés a versről arról a szereplőről személyesebbé teheti, jobban megértheti miről is szól. "Találkozhat" is a szerzővel, mutassuk meg a fotóját.
 • Megkérhetjük, hogy csukja be a szemét és képekben képzelje el, hogy mit olvasunk, hogyan zajlik a vers vagy előadás egymás után mi jön. 
 • Felosztjuk a puzzle darabokat a verszakoknak megfelelően pl. 4 verszak 20 dbos puzzle 5db jár minden megtanult versszak után - ahogy halad a vrestanulással úgy halad a puzzle-al is, "összeáll a kép". Séta közben is tanulhatja, kaphatja a puzzle jutalmakat és otthon kirakja vagy szotyolát kap és mire a parkba értek megeteti vele a madarakat.
 • "Most egy barlangban vagyunk. Te és a Macid lesztek a visszhang!" - Először Anya mondja, utána te mondd, tanítsd meg az Ovis Macidnak.

BESZÉDFEJLESZTÉSI TIPPEK

Az artikulált, tiszta beszéd az első benyomások egyik legimpozánsabb eleme.  Jó alapokkal sikerre számíthat a gyermek. 

Miért fontos, hogy énekeljünk (mégha hamiskásan is)?
Miért tanulnak beszélni később a fiúk?
Ismételjünk!
Miért nem elég a TV?
Szemtől szemben!
Hogy javítsunk?
   (6 perc)

"A szavak oktatnak, a példák vonzzanak!" 
A szülő a gyermek legbefolyásosabb példaképe. Az Alapozó Program értetek készült, segítünk nektek, legélvezetesebben, pici időközökben, hogyan lehettek sikeresek!  Próbáljátok ki, menni fog!