Tippek

ALKALMAZÁSI TIPPEK

Sokszor nincs időnk hosszasabb időt kifejezetten magyar oktatással tölteni. Ezek a tippek a mikropillanatokat használják ki.

 • Célszerű a szókincs táblázatot feltenni a hűtőre, rápillantunk és beépítjük a beszélgetésbe.  Rengeteg beszéltető képanyag is van, mely rávezet, emlékeztet az anyagra,
 • A két hetes ciklus végén az elsajátított szavakat felvágva belehelyezheti az óvodás a "szó-tárba", egy átlátszó üvegbe vagy vázába. Így látja, hogy gyarapodik a szókincse. Ezekből a már megtanult szavakat játékkén t is alkalmazhatjuk, mondatot mondatunk velük, kis történetet szőhetnek a gyerekek.
 • Közmondást, biztató kártyát helyezhetünk a nagyobb testvérek ebédes dobozába.
 • Nyomtassuk ki a programterveket melyeket lapozhatnak a gyerekek, kiegészíthetik saját rajzaikkal, megoldott feladatlapokkal melyeket visszanézhetnek. Ezek emlékeztetői az élvezetes foglalkozásoknak, a korábbi szókincsnek.

                

ÖNÁLLÓSÁG

Sajnos, sok szabad játékra nincs idő a hétvégi óvodákban, de mégis adhatunk választási lehetőséget, ha 2-3 részre osztjuk a szobát különböző feladatokkal (állomásokkal). Így la gyerekeknek lehetőségük nyílik az önálló döntésre, hogy mit választanak. / Hornyán Anna

TIPP A VERSTANULÁSHOZ, ÜNNEPÉLYEKHEZ

 • Akkor jó egy előadás amikor a gyerek élvezi.  Ez nem egy felnőtt színházi előadás ahol minden tökéletes. Az a fontos, hogy a gyermek belső motivációjából akarja mondani a verset, tudjon azonosulni, beleélni magát a szerepbe. Ha gátlása van idővel feloldódjon.
 • Fontos, hogy a gyerekek választási lehetőséget kapjanak mely szereplők szeretnének lenni, mert akkor motiváltabbak hamarabb tanulnak, növeli önállóságukat.
 • Nem minden gyermek szeret verset mondani. Ha az élvezetes tanítás ellenére sem szeretne akkor lehet, hogy ő másban lesz jó, esetleg matematika példát vagy fejtörőket old meg esetleg  térlátása jobb mint az előadókészsége így a barkácsolás megy neki jobban.
 • Ha egyedül nem szeret, fél verset mondani a  gyermek vagy sokan vannak és kevés a szerep akkor többen, csoportban mondhatják egyszerre ugyanazt a részt. Ha az alkalom megengedi fogja a kezében az Ovis Maciját "együtt mondják".
 • Játékkal és mozgással sokkal könnyebben tanulják a szöveget a gyerekek. Ugyanaz a tanulási módszer nem működik minden gyermeknél, lehet, hogy "visszhanggal" (mondja ugyanazt a sort a felnőtt után) megy játék közben,  pl. kézmozdulatokkal vagy ugrál egyet előre ha megtanult egy sort de a vers elejénél vissza kell menni mindig a startra így ha tanul egy újabb sort többet ugrik. stb.  Pici történet vagy elbeszélgetés a versről arról a szereplőről saját szavaival személyesebbé teheti, jobban megértheti miről is szól.  Megkérhetjük, hogy csukja be a szemét és képekben képzelje el, hogy mit olvasunk, hogyan zajlik a vers vagy előadás egymás után mi jön.  Ami legtöbbször nem működik az a "Na fiacskám, ülj le, most verset tanulunk!" 
 • Vers vagy műsor betanulása akkor működik a legjobban ha élvezetesen sokszor olvassuk a kiválasztott anyagotA továbbiakban ha nincs annyi időnk találjunk hang vagy videó anyagot, vagy vegyük fel magunk esetleg nagyszülők és azt halhassák délutáni pihenőknél és este is.
 • Ha a gyermek nem tökéletesen mondja az előadás szövegét egy ünnepélyen, hanem leírja azzal a szókinccsel amije van ne dorgáljunk érte, örüljünk, hogy feltalálta magát. Kis időnk van, sok az anyag. Ha viszont költő verséről van szó akkor figyeljünk, hogy (játékosan) helyesen tanulja meg a szöveget,  ne felejtse elmondani a szerző nevét.  Ahogy nő, fog fejlődni a munkamemóriája. Ha végképp nincs mód, hogy egyedül mondják a gyerekek a szöveget akkor mondják együtt a felnőttel - ha szemben áll vagy inkább ül a felnőtt a gyerekekkel mint a karmester vagy súgó szájról is olvasnak. (Ha lehet, ne a pedagógus szerepeljen, hanem finoman segítsen, hagyja a gyerekeket érvényesülni.)