Tuba

Tuba

A tubának is több változata van, mélyebb hangzású. Nevét a csőrendszeréről kapta tube szóból.

Trombita

Trombita

A trombita tölcséres fúvókájú, más néven rézfúvós hangszerek közül a legmagasabb, éles hangú hangszer.

Vadászkürt

Vadászkürt

A vadászkürt a tölcséres fúvókájú rézfúvós hangszerek családjába tartozik. Kicsit finomabb hangú mint a trombita. A vadászat megkezdésekor és végén használták ennek a hangszernek egyszerűbb változatát.

Tenor kürt

Tenor kürt

A tenor kürt a rézfúvós hangszerek egyike. A katonai kürtökből alakult ki, így függőlegesen tartják. Hasonlít a hangja a vadászkürthöz.

Tekerőlant

Tekerőlant

A tekerőlant húros, vonós, billentyűs régi népi hangszereink egyike, de valamikor csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Népies nevén nyenyere. Különleges a zümmögő hangja a fő dallam mellett. Gyors.

Oboa

Oboa

Az oboa fafúvós hangszer. Nagyon fontos szerepe van a zenekarban, mert a többi hangszer az oboa "á" hangjához hangol. Prokofjev Péter és a farkas c. darabjában a kacsa hangja.

Furulya

Furulya

A furulya ajaksípos fafúvós hangszerek közé tartozik. Népi változata az kicsit más. A komolyzenében is használják több féle méretben. Egyszerű, már óvodában is tanulható.

Nagybőgő

Nagybőgő

A nagybőgő a legnagyobb vonós hangszer. A szimfonikus és a népi zenekarokban is használják. Érdekes, hogy a klasszikus zenészek a fém, a népzenészek a juhbélből készült húrokat használják. (az oktobasszus mégnagyobb, de csak egypár van a világon, Berlióz kérésére készült)

Fuvola

Fuvola

Favúvós hangszer. Csodálkozol? Igazad van, azért faffúvós, mert eredetileg fából készítették.

Hegedű

Hegedű

A legkisebb vonós hangszer. Négy kvint (5 hangjegy) távolságra hangolt húrral. Kicsit nagyobb, mélyebb hangú testvére a brácsa. Lassú.

Klarinét

Klarinét

A klarinét egyszerű nádnyelves fúvókával működő fafúvós hangszer. Népi és szimfonikus zenekarokban is megtalálható. Lassú.

Cimbalom

Cimbalom

Két verővel ütve megszólaltatott húros hangszer a népizenekarok tagja. A rádióban az esti mesét kísérte a tárogató mellet mely A népzene népmese napja programtervnél meghallgatható a mesével.

Tárogató

Tárogató

A tárogató elődje a töröksíp, kuruc nótákhoz használták. A rádióban az esti mese címdalának hangszere. Népies szóló hangszerként használják mely Hungarikum.

Cselló

Cselló

A cselló, más néven gordonka, vonós hangszer. Eredetileg bélhúrokat használtak amely bársonyos hangot kölcsönzött. Elődje a viola de gamba a barokk zenében. Nagyobb mint a hegedű, de kisebb mint a nagybőgő.

Harsona

Harsona

Tölcséres fúvókájú, más néven rézfúvós hangszerek közé tartozik. Hangfekvése a trombita és a tuba között van.

Citera

Citera

A citera magyar népi húros hangszer, amelyet pengetéssel szólaltatnak meg. Asztalra fektetve lehet játszani rajta. Ovis Maci dal citerán: Perl Eszter Anna

Xilofon

Xilofon

A xilofon idiofon ütős hangszer, testük rezgésével hoznak létre hangokat. Neve a görög xylon szóból ami fát, és a telefonból származik amely hangot jelent. A szó szoros értelmében "hangzó fát" jelent. Gyors.

Hárfa

Hárfa

A hárfa húros, pengetős hangszer. A hárfát vagy az egyik, vagy mindkét kéz ujjaival pengetik. Gyors.

Vibrafon

Vibrafon

A vibrafon dallamjátszó ütőhangszer. Egy-egy hang időtartamát hangfogó szerkezettel (pedállal) szabályozzák. Gyors.

Klasszikus gitár

Klasszikus gitár

A gitár Spanyolországból terjedt el, a húros, pengetős hangszerek családjába tartozik. Kézzel, nem pengetővel szólaltatják meg.

Tangóharmonika

Tangóharmonika

Hordozható, többszólamú játékra alkalmas, fújtatós hangszer. Megszólaltatásához szükség van a teljes felsőtest, a karok és ujjak összehangolt mozgására. Gyors..

Zongora

Zongora

Se nem egyértelműen ütős, sem pedig húros hangszer, inkább billentyűs, mégis a legnépszerűbbek egyike. Neve a zsong, zong szóból ered. Lassú.

Elektromos gitár

Elektromos gitár

Az elektromos gitár egy kordofon, azaz húros, pengetős hangszer. Amerikában készítették először, mert a klasszikus gitárt elnyomta a többi fúvós hangszer a "big band" zenekarokban, hangosabbat szerettek volna.

Fagott - magasabban

Fagott - magasabban

A fagott a nádnyelves fafúvóshangszerek családjába tartozik. Itt egy kicsit magasabb hangnemben szólal meg.

Fagott - mélyebben

Fagott - mélyebben

A fagott fafúvós hangszer. Itt mélyebben szól. Érdekességnek megemlítjük, hogy ez a hangszer a TV maci bevezetőjének hangja, melynek dallamát Pécsi József szerezte Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán címmel.