Használati útmutató

KÖSZÖNTÜNK A MAGYAR NYELVI ÉS KULTURÁLS ALAPOZÓ PROGRAM BETA VERZIÓJÁNAK OLDALÁN!

 • Béta verzió, próbaidőszak a mostani. Ezeket a terveket ki kell próbálni. A konstruktív megfigyeléseket szívesen fogadjuk. Egy-egy programterv kidolgozása 80-100 óra, ami meglepőnek tűnhet. Leírni a terveinket, kiválogatni a sokból a legjobbakat, megfelelő képekkel esztétikusan szerkeszteni úgy, hogy mások számára is érthető legyen - ez sok idő, és egész más, mint amit magunknak készítünk. Több mint ötvenen dolgoztunk rajta a világ 9 országából. Amit itt, 2021-ben láttatok, az fele a tervezett  55-60 programterv témának.
  *A Firefox sajnos nem hoz be minden videot, így kérjük más böngészőt használjatok.

MAGYAR NYELVI ÉS KULTURÁLIS ALAPOZÓ KONCEPCIÓ

 • Nagy átlagban egy hétvégi iskola kéthetente 3 órában oktat. Ugyanazt a témát a család a következő két hétben tovább feldolgozza, ismétli, bővíti ugyanabból a programtervekből amit az óvoda is használ.
 • A teljes program közel 60 tervből áll majd, mely a 3 év anyagát lefedi. Ez évente 40 hét intenzívebb, 3 hónap lazább foglalkozást esetleg ismétlést vagy szünetet jelent (nyaralás ünnepek stb.). A témák rugalmasak, szabadon választhatók. A diaszpóra hétvégi intézményeiben nincs mindenre idő, így a teljességre való törekedés nélkül az "igényes minimális" gondolat vezérelt minket, de így is átfedi az első osztályos szókincset és részben a témákat.  Aki gondolja, saját anyagból testre szabhatja, továbbfejlesztheti.

MIT JELENT KÜLHONBAN A MAGYAR TUDÁST ÁTADNI?

 • Másképp kell gondolkodnunk a nyelvoktatásról, mint eddig. A család hangsúlyozott szerepet kap. Ezért is a programterv elnevezés, mert túlnő a 3 órás foglalkozáson. Szembesülnünk kell azzal, hogy hiába vagyunk magyar anyanyelvűek, a gyermekeink számára a magyar környezet korlátozott. Amit Magyarországon az óvoda végez, azt külhonban nekünk kell csinálni: fejleszteni, rendszeresen foglalkozni a gyerekekkel.
 • Európában a poliglott gyermekek nem maguktól beszélnek több nyelvet, hanem tudatosan foglalkoznak velük. Emlékeztek, mi is hetente 2x-3x jártunk zeneórára, sportolni, nyelvórára, hogy eredményt érjünk el? Ebben segítünk most, kézhez kapjátok az anyagot, könnyen megvalósítható, bővíthető.

A KÖZÖSSÉG FONTOSSÁGA

 • Az óvodai közösség nagyon fontos, egyrészt a korosztályos szociális kapcsolatok miatt, amit mi, felnőttek nem tudunk megadni, másrészt más az óvodapedagógusok nyelvhasználata, mint a szülőké, tehát a programtervek az óvodát nem helyettesítik. Az anyagok családban történő folytatása elmélyíti a következő két hétben a tudást, a szó élő használatát. (A kiskutyát is szocializálni kell az már köztudott, miért tartanánk otthon a legnagyobb kincsünket? Érdemes szombatonként korán kelni, és a magyar iskolai, óvodai közösséggel jó alapokat teremteni.) A cél az, hogy egymás között is használják a gyerekek a magyar nyelvet, ne csak az óvodai foglalkozáskor, így tudnak megerősödni az iskolára, ahol érdemben tudnak majd haladni a nyelv tanulásával. Ez csak akkor lehetséges, ha van miből meríteni. A hétköznapok ezer szavas szókincse nem elég, azzal nem tudják kifejezni magukat, és átváltanak a helyi nyelvre.

HA NÁLUNK NINCS MAGYAR ÓVODA, ISKOLA

 • A szórványban élők részére is remekül alkalmazhatók a tervek, mi csak javasoljuk, ha mód van rá, közösségi élménye és tapasztalata is legyen a gyerekeknek (még ha csak egypár család is), mert úgy könnyebb nekünk szülőknek is haladni.

AZ ALAPOZÓ PROGRAM ELEMEI

 • Keretmese - Ez magyarázatod ad arra, hogy is kerültek el Magyarországról az Ovis Macik, miért is beszélnek magyarul, a gyerekek barátra és "beszélgetőtársra" lelnek benne.
 • Ovis Maci Dal - Ez a kis dalocska a már ismert "Megy a kocsi fut a szekér" dallamára készült. Szövege változtatható, a gyerekek neveit is bele lehet illeszteni. Éneklése a foglalkozások előtt és után egyfajta keretet ad a napnak.
 • Programtervek - Ezek első lapja egy tartalomjegyzék, egységesíti a szakmai kritériumokat ikonokkal, a rászánt időt, a különböző foglalkozásokat, mint pl. a szókincset, fejlesztőkérdéseket és kellékeket. A továbbiakban látható az anyag részletes bemutatása. Minden feladat előtt egy "cél" is szerepel, hogy tudjuk értelmezni, miért is tanítunk, mit szeretnénk elérni. A kiegészítő részben található még több anyag, valamint a 6 évesnél idősebb korosztálynak szóló fejlesztések. A tervek végén összesítettük a videókat, meséket, dalokat, hogy könnyen hozzáférjetek.
 • Próbajelvény - A keretmese elmagyarázza, hogy ha befejezte az óvodás a témát, mestere lett a szókincsnek így a 2 hetes ciklus végén a gyermek kap egy jelvényt, azaz amikor kiállta a próbát pólóra vagy ingre vasalható (ez otthon nyomtatható). Így látja a gyermek, hogyan halad, mit teljesített, és beszéltető jelleggel fel lehet eleveníteni korábbi témákat a képekre nézve.
 • Logo - a maci a körben jelképezi a programot, minden programterven rajta van. Így kedvesebb, jobban tetszik a gyermeknek. 
 • Magyar Ovis Maci - Ez bármilyen maci lehet: a gyermek barátja, aki csak magyarul ért. Javasoljuk legyen ez egy új maci (akihez nem beszélt még idegen nyelven), magyar trikolor sál a nyakában. Mivel nincsenek ott az Ovis Maci szülei, csak az óvodásra számíthat, aki őt megérti.

SZÓKINCS – 3 új magyar szó naponta!

 1. Hol található a kiemelt szókincs a programtervekben?
 2. Miért fontos a céltudatos szókincsfejlesztés? Miért is kezdtük kifejleszteni?
 3. Miért pont 3000 szó?
 4. Miért épp ebben a korban fejlesztünk?
 5. Miként győződtünk meg, hogy a programtervek szókincse jó?
  (12 perc)
 • Minden programterv minimálisan 50 kiemelt szót tartalmaz a "Szó-kincs" táblázatban: 20 szót az összesítő tartalomjegyzékben az első oldalon, és 30-at a tervek utolsó lapjain. Meglepőnek tűnhetnek a szavak, de ezeket a versekből, mesékből, és egy kicsit az elsős OFI és Mozaik tankönyvekből állítottuk össze. A programtervek céltudatosan építik a szavakat, kb. 3-4 szót naponta, nem megterhelő tempóban, évente 9 hónapon át. Természetesen nyáron is olvasunk a gyerekeknek, de talán nem olyan rendszeresen, így ez az „igényes minimális” program alkalmazkodik a családok ritmusához és megvalósítható formában kínálja felhasználásra.
 • Miért van benne első osztályos szókincs? Általában van egy szakadék az óvodás és iskolás szókincs között, így az iskola a hazai (magyarországi) gyermekeknél is nehézségbe ütközhet. Megpróbáltuk ezt a hiányosságot csökkenteni. Az első osztály végére a gyerekek szókincse kb. 4-6 ezerre fejlődik fel Magyarországon. Az első 30 terv 67%-ban lefedi az első osztályos Mozaik szókincset.  A későbbiekben más kiadók könyveinek szókincsét is meg fogjuk vizsgálni.
 • Mennyi az a 3,000 szó terjedelmében? Ha Benedek Elek: Aranyszőrű bárány  című meséjét kétszer elmesélitek az összesen 4 oldal terjedelmű. Ha ez mind új szó lenne ennyit kellene tudni 6 éves korra.  Ennyi az egész! 
  Másképpen mutatjuk, mennyit ideális tanulni egy héten (a függőleges vonalak a napi bontását jelzik): 
  Volt egyszer egy | szegény ember, akinek | annyi gyermeke volt, | mint a rosta lika, | még eggyel több. | Hol volt mit  egyenek, hol nem | s a szegény embert vetette fel ... 
  Mivel ismétlődnek a hol, volt, szegény, és ember szavak kibővítettük a szavak számát és még így is elég egyszerű ugye? Már nem is olyan félelmetes!

HASZNÁLHATÓ-E A PROGRAM HA NEKEM NEM CÉL A 3000 SZÓ?

 • Igen, a tervek elemeikben is használhatók, az csak a kellemes mellékhatása a programnak, hogy a gyermek célba ért a javasolt témák szókincsével. Mivel eddig semmilyen szókincs alapú tematikus terv nem volt, így feltételezhető, hogy annál többet fog tudni a gyermek mintha nem használta volna a programterveket.

MIÉRT ENNYI SZÓ EBBEN A KORBAN?

 • Egyszerűen azért, mert fiziológiánk így van tervezve. Az agy 3-6 éves időszak alatt "főállásban" a nyelvfejlesztésen dolgozik (ez életünk során a legfogékonyabb alkalom), ezért ebben az időszakban tanulnak legkönnyebben a gyerekek új szavakat. Utána más feladat vár az agyra, "részállást" kap a szókincsfejlesztés, mert annyi minden más magasabb rendű dologgal, mint például olvasással kell foglalkoznia már. A hétköznapi szókincs az olyan 1000 szó (kelj fel, ebéd stb.) így igazán csak a 2000 az ami különlegesebb szó.

HONNAN TUDOM MENNYIT HALADT A SZÓKINCS?

 • Folyamatban van a szókincs felmérés kidolgozása is. Ezt nem egy nyelvvizsga tesztnek kell elképzelni, hanem majd észrevétlenül egy képről való beszéltetés során mérheti fel a pedagógus vagy akár a szülő mennyit tud a gyermek az adott programtervhez kapcsolódó témáról előtte, utána és mennyire emlékszik iskolakezdés előtt.

NYOMTASD KI A PROGRAMTERVEKET

 • Javasoljuk, hogy a progarmtervet egy gyűrűs mappába tegyétek, mert sok a kép benne, melyek beszéltetők. Természetesen nem szükséges az összes kinyomtatása, de ha egy fél évre előre megvannak, akkor könnyen haladhattok. Az egyes terveket elválaszthathatók (devider) fülére irható a terv neve. A gyerekeknek is élmény visszanézni az előző anyagokat, és átlátszó lapborítókba betehetitek a gyerekek rajzait, munkáit vagy saját anyagaitokat. A Magyar Alapozó programtervei összekötik a generációkat is, mert ezekkel, ha távol vannak is a nagyszülők, részeseivé válnak a gyermek életének, tudják követni a témát és lesz közös kapcsolódási pont, személyes élményeiket oszthatják meg, énekelhetnek együtt.

MIT TALÁLOK 6-8+ ÉVESEKNEK?

 • Ennek a korosztálynak kiegészítő anyagokat terveztünk. Az iskola, ha van a környéketeken, elsődleges, mert tanmenete van.
 • A gyermekek érdeklődéséhez érdekes anyagokat készítettünk olyan formában amit meg tudnak valósítani rövid, színes bekezdésekben sok fotóval. Találtok majd olyan érdekességeket is, amelyek a pedagógusoknak szülőknek is szórakoztató és újdonság vagy hozzá tehetitek saját ismereteiteket.
 • Ha családban használjátok, akkor bizosítani szerettük volna, hogy a nagytestvérek se kalandozzanak el amíg a kicsikkel foglalkoztok.  Ha a hétvégi iskolában használjátok, akkor az érdekes anyagokkal lehet kiegészíteni az órát, és van része amit csoportosan is alkalmazhattok.
 • Tartalmukat sokszor a környezeti iskolákban is megoszthatják a gyerekek, így a siker élményét a magyar közösség mellett a helyitől is megtapasztalják. Ez megerősítő hatású, "milyen klassz a magyar iskola".
 • Nemcsak tárgyi ismereteket, hanem a humor fejlesztését is beépítettük, legyen az szöveges vicc, találós kérdés vagy vizuális elem pl. képrejtvény, képregény vagy fejtörők de találtok kísérleteket is. 

A HONLAP HASZNÁLATA

Ünnepek és a témák rugalmassága 

Évszakonként és azon belül hónapokba rendeztük a programterveket. Az ünnepeket vagy adott dátumhoz kötődő emléknapokat egy kockával jelöltük a név előtt. A többi programterv előtt háromszög van, ezek mobilis témák. Például a  szüret nem szeptemberben van Ausztráliában, hanem márciusban. Amire érdemes figyelni, az a programtervek főlapján említett előzmény ismerete.

Keresés

Háromféle módon kereshetünk:

 1. A keresőbe írva (ahol a nagyító van a lap tetején) – itt bármely szót lehet keresni
 2. Körökre kattintva a spirálos, szürke mezőben – az adott kategóriák választhatók
 3. Bármely honlapon a crtl F (WIN) vagy cmd F (Apple) megnyit egy keresőablakot és kiemeli a keresett szót.
  (6:37 perc)

A fő oldalon az iskolai naptárt követve az Ősz, Tavasz, Nyár, Tél fejlécre is lehet kattintani, vagy legörgetve a lapon a programtervek címére kattintva – ilyenkor a teljes program jelenik meg

Az első 3 keresési opció csak a programterveken belül keres, nem a szöveges részen pl. ami a felső menüsorban van (Használati útmutató, Keretmese oldalak stb.)  azt nem foglalja bele.  A menü szöveges oldalain ctrl/cmd F -el lehet keresni az oldalon belül.

Választás 

A programtervek egészben tölthetők le. A választott tervek a jobb felső sarokban a „Gyűjteményem” alatt tekinthetők meg, és tovább válogathatók.

A letöltés gombra kattintva egy PDF dokumentumot kapunk.

Iskolai megrendelés

Az iskolák 18 tervet választhatnak évente, melyeket a szülőkkel is megoszthatnak, hogy együtt haladjanak a témákkal. 

Megrendelés

Egyéni megrendelés a honlapon vagy iskolai megrendelés emailben lehetséges.

A terv kiválasztása után a "Gyűjteményem" (kosár) tartalmazza a kiválasztott terveket. Itt e-mail cím, és az ország bejelölése után el kell fogadni a jogi szabályzatot, majd a "Megrendelem" gombra kattintva kell fizetni (nem a Paypal logóra).  A fizetés a Paypalon keresztül történik, az AMIT nem tárol adatokat. Fizetés után értesítést a Paypal fog küldeni. "Download dossziéban" kell keresni letöltés után.

Az iskolai előfizetéseket kérjük a magyaralapozo@gmail.com címre küldeni a kért 18 programterv címével melyet majd egyben elküldünk. Felvesszük az iskolával a kapcsolatot és ha igény van a program bemutatására tantestületnek vagy szülők számára kérjük ezt is jelezzétek. (4:40 perc)

Idők

A programtervekben jelzett idők az egyes feladatrészre szánt időt illetve a feladatok közti arányokat mutatják. Nem foglalják magukba az üres járatokat, mint pl. kabátgombolás, kézmosás, extra kérdések. Több az anyag, sok választási lehetőséggel minden feladatnál.

Kínálat

A tervek mindegyike több választási lehetőséget ad, mint amit az időnk megenged, így otthon a foglalkozást követő 2 hétben a családban, vagy a következő évben a pedagógusok bővíteni, szélesíteni tudják a témát. Ezen túl a vegyes életkorúaknak különböző szintű feladatokat is magukba foglalnak.

Rendkívül fontos megszólítani azt a témát, mely a gyerekeket érdekli, mert ha nem kapja meg magyarul, akkor a másik nyelven fogja keresni. Ha van olyan téma, amit nem dolgoztunk fel, kérjük küldjék el e-mailben. Pl. egy ilyen nem hagyományos téma lehet a bolygók, dinoszauruszok, pénzek, kontinensek stb.

Linkek

A linkek beágyazva szerepelnek a honlapon, nincsenek aláhúzva vagy vastagon szedve. Az egeret a szóra kell vezetni, és akkor a böngésző bal alsó sarkában látszik, hogy be van kötve a link, vagy egy egyszerű kattintással odavezet. Van olyan rész, ahol a képekre kattintva lehet a forráshoz érni.

PDF-letöltése után a linkek élők maradnak.

Videó megjelenítés

A programtervek alatt megjelennek a videók. Pár másodpercet igénybe vehet, amíg feltöltődnek. Ha fekete marad a videó helye, akkor ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy aki feltette a YouTube-ra, nem engedélyezi, hogy más tovább publikálja a saját oldalán. Programozónk zseniálisan megoldotta ezt a kérdést, így minden videó alatt látható a pontos link az eredeti videó anyaghoz. Arra kattintva már látható is.  A programterv PDF formátumú letöltése után ez nem probléma, mert minden esetben az eredeti link van beágyazva, valamint a videók időtartamát is jeleztük, hogy könnyebb legyen a tervezés.
Tudomásunk van olyan videókról amit már levettek, ezeket idővel fogjuk frissíteni, egyenlőre a témafejlesztés a prioritás és sok más video választási lehetőség áll rendelkezésre. Megértéseteket köszönjük.

A videók reklám nélkül jelennek meg, ez biztonságos elem a gyermekek számára valamint becses időt spórol a szülő és a pedagógus.

FONTOS! Habár sok a videó anyag ezt nem arra szántuk, hogy egy-ültében nézze az óvodás. Lehet hallgatni is a meséket, nőjön a képzelőereje a gyerekeknek, zenével könnyebben is tanulnak.  Óvodás korban az ajánlott elektronikus nézettség maximuma az 20 perc és ezután javasolt megállni és átbeszélni, hogy fel is tudja dolgozni amit látott. A túlzott elektronikus inger így az appek és a játékok is megváltoztatják az agyat már ebben a korban is. A későbbiekben megjelenik a „digitális autizmus” az „elektronikus cocain” hatására autista szimptómákat kezdenek mutatni a túlhasználók (arrogánsabbak, nem tanulnak meg beszélgetni, kifejezni magukat, barátkozni) Pl. Szilikonvölgy programozói és már sikeres milliárdosai 14 éves kor alatt természetes készségfejlesztő programokat keresnek saját gyermekeiknek mint pl. Montessori - ami a hagyományos magyar pedagógiában is sok helyütt megtalálható. Németországban és a skandináv országokban rengeteg a természetbeni program.

KOTTA OLVASÓ APP

Aki nem tud kottát olvasni, vagy a telefonjáról szeretné lejátszani az ismeretlen dalokat, annak javasoljuk, hogy a Sheet Music Scanner appet használja. Többféle „hangszeren” és tempóban tud játszani. Ügyelj, hogy jó minőségű legyen a kotta! A komputer képernyőjét ne fotózd le a telefonnal, mert ezt nem tudja leolvasni az applikáció! A mobilon talált kottáról a screen shot-ot viszont igen, így ez utóbbit, vagy papírról fotózott kottát töltsetek fel! Az applikáció ára egyszeri, $3,99.