Szókincs

A DMOIESZ magyar nyelvi és kulturális alapozó program egyik fő célja, hogy felfejlessze a gyerekek szókincsét 3000 szóra, céltudatosan és tematikusan felkészítsen az iskolára.

Ez a szám riasztó lehet, de csak nagynak tűnik. 3 új magyar szó naponta elvezet ehhez a célhoz. A gyermekek ebben az időszakban egyből megjegyzik az új szavakat, a tapasztalás útján, ha beszélgetünk velük. Ilyenkor az agy befogadóképessége a szókincsfejlesztésre megnyílik, ilyenkor a legfogékonyabb az emberi élet során, de 6-7 éves korban már más feladatot kap az agy, tehát ebben a korai időszakban kell teljes gázzal szókincset fejlesztenünk. Építsük az M3000-s szósztrádát!
Nem azt mondjuk, hogy később nem lehet nyelvet tanulni, csak azt, hogy később már nehezebb, mert másra oszlik meg a figyelem.

Dr. Neuberger Tilda, MTA nyelvész beazonosította az eddig elkészült 30 programterv szókincsét és összehasonította a Mozaik kiadó három elsősosztályos könyvének szókincsével. Büszkén mondhatjuk, hogy már ezek a programtervek, melyek a teljes program felét képezik (60 lesz összesen) nemhogy elérik a 3000-es szókincset, de 67%-ban lefedik a Mozaik Kiadó 1. osztályos, és 47%-ban további 4db második osztályos leginkább használt könyveinek szókincsét, így később már érdemben haladhatnak az iskolában a gyerekek, mivel értik. hogy miről is van szó. A programtervek szókincse pontosan ezért nagyon gazdag, de megvalósítható. Természetesen senki nem gondolja, hogy az összes meglévő szót megtanulják, de ha sosem hallják, nincs miből meríteni, maradnak a "szeretem a palacsintát" szintnél és ez nem elég, hogy egymással vagy a türelmes nagyszülőkkel is beszélgessenek. Gazdag örökséget kaptunk, adjuk tovább! Ha ebben a korban jó szókincs alapot adunk, sokkal könnyebb lesz a további fejlesztés, kevesebb stressz és nyaggatás, hogy "mondd magyarul."

Először kapnak ilyen könnyen felhasználható tematikus anyagot a pedagógusok és a szülők, amivel egymás munkáját tudják kiegészíteni. Gondoljatok arra, hogy a gyerekkorunkban mennyit jártunk különórákra, nyelv, hangszer, sport stb. többször egy héten, hogy eredményt elérjünk. Ennek a fejlesztőmunkának nagy része most ránk, szülőkre marad a külhonban, de ígérjük, lesz eredménye, és most már élvezettel, könnyebben haladhattok!

Fontos volt számunkra, hogy olyan anyagot adjunk át mely használható, élvezetes és eredményes. 

* A programterv szókincstáblázataiban felsorolt szavaknál sokkal több szóval ismerkedik meg a gyermek. A táblázatok csak könnyítenek abban, hogy a felnőttekben is tudatosuljanak olyan szavak, amelyekre nem is gondolnak a napi készülődés során - így egy szempillantással is könnyen gyakorolhatók az új szavak, kifejezések, közmondások.

E témáról még bővebben a Használati útmutató oldalunkon.

"Az emberek akkor kiabálnak, ha nincs akkora szókincsük, hogy suttogjanak. "
                                                                                                      Maggie Stiefvater
                                                                                                                                                                       (amerikai gyermekkönyvíró)